Aktualności

15-03-2024
Za nami dzień otwarty Dziennego Domu Pomocy Społecznej w Nowej Wsi Wielkiej. W wydarzeniu uczestniczyli mieszkańcy Nowej
 
11-03-2024
Fundacja Bezpieczny Świat zaprasza na Międzypokoleniowe warsztaty patriotyczne Kultura i tradycja Pomorza i Kujaw, które
 
05-03-2024
Fundacja Bezpieczny Świat organizuje w sobotę, 4 maja wycieczkę na Żuławy Wiślane. Koszt 140 zl. Zapisy do 20 kwietnia pod
 

Pierniki dla żołnierzy strzegących granicy

26-11-2021

Upieką pierniki dla żołnierzy strzegących granic. Można wesprzeć akcję!
„Smak świąt dla obrońców granic” – to nazwa akcji organizowanej przez bydgoską Fundację Bezpieczny Świat i Klub Prawicy Bydgoskiej. Pierniki dla żołnierzy i funkcjonariuszy Straży Granicznej upieką uczniowie bydgoskiego „Gastronomika”. Przedsięwzięcie można wesprzeć, kupując produkty albo przynosząc własne wypieki.
– Żołnierze i funkcjonariusze Boże Narodzenie również będą spędzać na służbie. Wspólnie moglibyśmy trochę osłodzić okres przedświąteczny i świąteczny wszystkim, którzy w tym czasie będą bronić granic – mówi Teresa Misiewicz z Fundacji Bezpieczny Świat. Przypomina, że służbę na granicy polsko-białoruskiej pełnią także mieszkańcy Bydgoszczy i regionu, m.in. terytorialsi z 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej, żołnierze 1. Pomorskiej Brygady Logistycznej. – Mam nadzieję, że pierników będziemy mogli zawieźć naprawdę dużo, a żołnierze, funkcjonariusze będą wiedzieli, że myślimy o nich, że jesteśmy z nimi – dodaje.
Zbiórka produktów w siedzibie Fundacji Bezpieczny Świat (ul. Dolina 35, Bydgoszcz) potrwa od 29 listopada do 10 grudnia, natomiast własne wypieki można przynosić do 16 grudnia. Po tym terminie słodkości przygotowane przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich i bydgoszczan trafią do żołnierzy, funkcjonariuszy SG pracujących na granicy polsko-białoruskiej.
Fundacja prosi o kontakt również firmy i inne podmioty zainteresowane włączeniem się w akcję. Patronem medialnym przedsięwzięcia jest „Tygodnik Bydgoski”.
Pierniki upieką uczniowie należący do Koła Kulinarnego ZSGH w Bydgoszczy, pod kierunkiem Krzysztofa Szczepaniaka.
1
 
wstecz Podziel się linkiem


Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
© Copyright 2009-2024 Agencja Reklamowa Remedia, Wszelkie prawa zastrzeżone.
Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na 2018 - 2030